Művészeket keresünk

Debrecenbe, Tatabányára és Miskolcra!
Olyan elhivatott aktív művész vagy, aki felelősséget érez egy egyenlőbb társadalom megteremtése iránt? Úgy érzed, hogy művészi tevékenységedet szívesen megosztanád szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel is? Ha igen, ez a felhívás neked szól!

A MUS-E multikulturális mintaprogram koncepciója a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Lord Yehudi Menuhin nevéhez fűződik. A kezdeményezés 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A program célja az elfogadásra, az önképviseletre, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetek segítségével.

Menuhin alapgondolata szerint a művészet és az iskola – összekapcsolva, de sajátosságaikat tiszteletben tartva – egymás kölcsönös gazdagításának az eszközévé válik oly módon, hogy az iskolákban hivatásos művészek autentikus módon olyan ismereteket és értékeket közvetítenek, amelyek segítségével a gyermekek betekintést nyernek egy tágabb világba. A kisdiákok ezáltal olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik tevékenységük kiszélesítését, aktív részvételüket a közösségi munkában, kreativitásuk kibontakozását, szabadidejük hasznos eltöltését, életminőségük javítását.

MUS-E művésznek lenni azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy helyi általános iskola alsó évfolyamainak egy osztályában heti rendszerességgel tartasz olyan művészeti órát, melyben a legfontosabb, hogy az általad képviselt művészeti ág eszközrendszerét és saját módszertanodat alkalmazod azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekszociális és tanulási kompetenciái fejlődjenek. Ez a munka egyrészt nagy rugalmasságot és szabadságot ad a művésznek, viszont a gyermekek szempontjából komoly elkötelezettséget és lelkiismeretet is kíván. Ha elvállalsz egy osztályt, az azt jelenti, hogy minimum egy egész tanévben foglalkozol velük. MUS-E művésznek lenni természetesen ezáltal azt is jelenti, hogy tagja leszel egy remek és sok oldalú művész-pedagógus közösségnek, mely együtt dolgozik egy jó ügyért. 🙂

Amennyiben mindezek alapján úgy gondolod, hogy szívesen kipróbálnád magad a MUS-E programban, kérlek, írj nekem a mandula.filep@mus-e.hu e-mail címre, és sort kerítünk egy személyes találkozóra, ahol minden felmerülő kérdést-ötletet meg tudunk vitatni.

Írd meg vélményed!

Új hozzászólás írásához és a hozzászólások megtekintéséhez be kell lépni.