Május 5-én Házam, hazám című közösségi színházi előadással lezárult a Káva Kulturális Műhely első Állampolgári Színház című foglalkozás-sorozata – a nagysikerű program a következő évadban folytatódik!

A Káva 2019. februárjában ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ néven indított színházi foglalkozás-sorozatot, melyre olyan 18 év feletti érdeklődők jelentkezését várta, akik szeretnék élményeiken és gondolataikon keresztül feldolgozni a LAKHATÁS – OTTHON témáját.

A három hónapos folyamat végére a 15 résztvevőből álló csapat személyes történeteiből közösségi színházi előadás született, melyet Házam, hazám címmel május 5-én, mindössze egy alkalommal mutatott be a színház.

A közös munka első hónapja arról szólt elsősorban, hogy a csoport tagjai ’otthonosan’ érezzék magukat egymás között, és ne érezzék magukat feszélyezetten, ha egymás előtt, vagy egymás mellett kell egy jelenetben, vagy játékban megnyilvánulniuk.
A második hónap már inkább az anyaggyűjtés ideje volt: feltérképezhettük, milyen aspektusokból érzik a résztvevők igazán húsbavágónak ezt a témát. Olyan hívószavak mentén alkottak jeleneteket, mint “Hazatérés”, “Lakhatás veszélyben” vagy “Lakva ismerszik meg az ember”. Arra is megkértük a folyamat ezen szakaszában az állampolgárokat, hogy válasszanak egy lakhatáshoz kapcsolódó problémát, ami annyira fontos számukra, hogy a végsőkig kiállnának mellette, és meggyőznének erről másokat.
A folyamat harmadik szakaszában, amellett, hogy további jeleneteket alkottak a résztvevők, olyan új színházi formákkal ismerkedhettek meg, mint a kórus, az opera vagy a koreografált mozdulatsor. Az utolsó hónap második felére a korábban megszületett jelenetek kirajzoltak egy közös történetet. Így elővettük őket, rögzítettük, tudatosítottuk és egymáshoz csiszoltuk őket.”

A folyamat végén megszületett Hazám, házam című közösségi színházi előadás sikere nem önmagáért való, hanem bizonyítéka annak, hogy sikerülhet sok különböző hátterű állampolgárból egy közös célért dolgozó alkotóközösségnek létrejönnie.

A kísérleti programként indult Állampolgári Színház záróelőadását mindössze egy alkalommal, május 5-én mutatta be a Káva Kulturális Műhely, ám a program a nagy sikerre való tekintettel a színház következő évadában újra meghirdetésre kerül, már új csapattal és új tematikával.

 

Házam, hazám
A Káva Kulturális Műhely Állampolgári Színházának bemutató előadása.
Budapest, MU Színház, Káva Műhely
május 5.
70 perc

Résztvevők, játszók: Babarczi-Di Pol Dalma, Balassa Zsófia, Barna-Pap Bianka, Herter Júlia, Horváth Benjámin, Kertész Ádám, Ligeti Péter, Némedi Emese, Sipos Júlia, Sólyom-Nagy Fanni, Szabó Zsóka, Takácsy Réka, Tóth Ida, Urai Dorottya, Varga Zoltán

A csoport improvizációi, személyes történetei alapján rendezte:
Sereglei András és Somorjai Márton

Projektvezető:
Balassa Zsófia

Az inspirációt a Staatsschauspiel Dresden Bürgerbühne projektje szolgáltatta.

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolattartó:
Sólyom-Nagy Fanni
solyomnagy.fanni@kavaszinhaz.hu
+3630 555 4269

 

Írd meg vélményed!

Új hozzászólás írásához és a hozzászólások megtekintéséhez be kell lépni.