Sok szeretettel hívunk és várunk minden szakmabelit a Színházi nevelési és színházpedagógiai kézikönyv könyvbemutatójára.
Időpont: 2017. okt. 26. 15:00-18:30
Helyszín: Benczúr Ház (Budapest VI., Benczúr u. 27.).

A résztvevők a könyvből a helyszínen tiszteletpéldányt kapnak, az NKA támogatásának köszönhetően.
A részvétel regisztrációhoz kötött! A regisztráció kb. egy percet vesz igénybe, és ezen a linken található: https://goo.gl/forms/gEL7HYV3KQortdEr1

A könyv szinopszisa:

A színház és a pedagógia metszéspontjában található terület, amelyet az elmúlt huszonöt évben színházi nevelésnek, és újabban színházpedagógiának is hívunk, töretlenül terjed, növekszik, fejlődik, virágzik Magyarországon.

A könyv első felében három hiánypótló tanulmányt közlünk.

  • Novák Géza Máté: Alkalmazott színház Magyarországon c. átfogó írásából megismerhetjük a területünket „körülölelő” alkalmazott színház számos hazai műfaját és gyakorlatát. Az írás sorra veszi a színház önismereti és terápiás, szociális és közösségi, valamint for-profit és szervezetfejlesztési alkalmazásait.
  • Golden Dániel: Színház és nevelés Magyarországon c. tanulmánya már szűkebb területünkre fókuszál. Az írás a színházi nevelés elmúlt évtizedeinek kritikai rekonstrukciójára vállalkozik, különösen fókuszban tartva a terminológia, a minősítés és a stratégia kérdéseit.
  • Bethlenfalvy Ádám: Színházi nevelési programok – nemzetközi kitekintés c. tanulmánya pedig áttekinti a terület nemzetközi gyakorlatát, megerősítve azt, amit eddig csak sejtettünk: hogy a hazai színházi nevelés és színházpedagógia mind sokszínűségét, mind elterjedtségét, mind minőségét tekintve nemzetközi viszonylatban is az élvonalban van.

A kiadvány második felében pedig közel fél éves egyeztetési folyamat eredményeképpen létrejött javaslatcsomagot talál az Olvasó. Három munkacsoport dolgozott párhuzamosan három javaslaton a színházi nevelési / színházpedagógiai programok

  • terminológiája,
  • minősítése és
  • stratégiája

kapcsán. A javaslatokat átfogó szakmai vitára bocsátottuk, az egyeztetési folyamathoz csaknem kilencven szakember szólt hozzá, véleményeik figyelembevételével jöttek létre a jelen kiadványban publikált végleges javaslatok.

A záró tanulmány az előttünk álló feladatok mellett áttekinti a szakmát jelenleg leginkább foglalkoztató kérdéseket: a színházi nevelés és színházpedagógia viszonyát egymáshoz; valamint annak kérdését, hogy területünk önálló diszciplína-e, vagy lehet-e az valamikor.

A könyvbemutató tervezett programja:

14:30 Regisztráció

15:00 A kutatások ismertetése
15:00 Cziboly Ádám: A könyvet megelőző kutatások és egyeztetési folyamatok ismertetése
15:15 Novák Géza Máté: Alkalmazott színház Magyarországon
15:30 Golden Dániel: Színház és nevelés Magyarországon
15:45 Bethlenfalvy Ádám: Nemzetközi kitekintés – színházi nevelési programok
16:00 Diszkusszió

16:30 Kávészünet

17:00 A munkacsoportok javaslatainak ismertetése
17:00 A Terminológia munkacsoport javaslatait ismerteti Takács Gábor
17:15 A Minősítés munkacsoport javaslatait ismerteti Nyári Arnold
17:30 A Stratégia munkacsoport javaslatait ismerteti Cziboly Ádám
17:45 Az előttünk álló kérdések és feladatok; a szinhazineveles.hu bemutatása
18:00 Diszkusszió

18:30 Zárás

Reméljük, találkozunk október 26-án!
Regisztráció itt: https://goo.gl/forms/gEL7HYV3KQortdEr1

Írd meg vélményed!

Új hozzászólás írásához és a hozzászólások megtekintéséhez be kell lépni.