Miképpen működik a színház a társadalom formálójaként?  Hogyan segít a színház maga előidézni társadalmi változásokat? – ezeket a kérdéseket járja körül a Színházzal a társadalmi változásért (Theatre for Social Change) címen rendezett kerekasztal beszélgetés és workshop, mely a HaHó Európa – Hagyományok Hónapja programsorozat részeként valósul meg június 1-jén és 2-án. Az öt kulturális szervezet, intézmény – Pro Progressione, British Council, Cseh Centrum, Finnagora és az Európa Pont – közös szervezésű programjában nemzetközi és hazai színházi (szociális színházi) vagy a kultúra más ágazatában dolgozó szakemberek járják körbe a témát. A péntek délutáni kerekasztal beszélgetés, majd szombaton 4 – brit, cseh, finn és magyar – szakember vezetésével kiscsoportos workshopokon járhatják körül a témát a résztvevők.

A beszélgetés és a workshopok angol nyelven zajlanak.

A Színházzal a társadalmi változásért programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet: https://goo.gl/forms/AVWPJ8uFL8HhSvbY2

 

HaHó Európa – Hagyományok Hónapja

2018. az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary – a hazánkban működő külföldi kulturális intézetekernyőszervezete – május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel nagyszabású programsorozatot szervez Budapesten, amelynek fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét. A

Színházzal a társadalmi változásért kerekasztal beszélgetés és a másnapi workshop a programsorozat részeként valósul meg.

 

Színházzal a társadalmi változásért – Theatre for Social Changes

Az első nap folyamán (június 1. péntek 17.00) az Európa Ponton egy kerekasztal beszélgetés keretében nemzetközi és hazai színházi (szociális színházi) és egyéb a kultúrában dolgozó szakemberek járják körbe a témát.

A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és lehet-e valóban hatékony eszköz a társadalmi felzárkóztatásban? A meghívott művészekben és szakértőkben egy valami mindenképpen közös: a munkájuk nem kizárólag művészi, de célja a szociális érzékenység növelése a befogadóban, illetve olyan helyekre kézbesíteni művészi és szociális üzeneteket, amelyek el vannak zárva ezektől a forrásoktól. A meghívott szakértők eljutottak már menekülttáborokba vagy a nagyvárosoktól távol eső roma falvakba.

A kerekasztal beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatékonyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együtt működés, a kisebbségek, a menekültek, a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán. A beszélgetés angol nyelven zajlik.
A második nap (június 2. szombat 10.00) négy, párhuzamosan zajló workshopon vehetnek részt az érdeklődők:, amelyeket az alábbi szakemberek vezetik:

Julia Samuels a 20Stories High-tól Angliából, Deák Réka és Husam Abed a Dafa bábszínháztól, Csehországból, Hanna Helavuori a TINFO-tól, Finnországból és Horváth Kristóf a Tudás6alom-tól. A workshopok helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

 

A rendezvény magyarországi partnere a Pro Progressione, nemzetközi művészeti nonprofit szervezet.

A szervezők várnak szeretettel minden érdeklődőt a kerekasztal beszélgetésre és a workshopra egyaránt!

 

Kerekasztal beszélgetés:  

Június 1. 17:00 Európa Pont, Millernáris park (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

Worhshopok:                  

Június 2. 10:00 Marcibányi Téri Művelődási Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)

www.facebook.com/hahoeuropa

 

A teljes hónap programja: 

https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/haho_hagyomanyok_honapja_program

 

További információ, interjú szervezés:

berczes.zsigmond@pro-cult.com

Írd meg vélményed!

Új hozzászólás írásához és a hozzászólások megtekintéséhez be kell lépni.