Az Őrző

Színházi szakemberek összbenyomása: 
Még nem érkezett értékelés.

Ajánlások
x
Pedagógusok:
Még nem értékelték.
x
Résztvevők:
Még nem értékelték.

Az Őrző

Garabonciás Színtársulat

Ezen foglalkozásunk irodalmi alapja Lois Lowry Az emlékek őre című ifjúsági regénye. A regény olyan izgalmas kérdések felvetését kínálja, mint például: Milyen az a világ, amelyben élni szeretnénk? Mennyire hagyjuk, hogy korlátozzanak bennünket? Jó-e, ha semmi sem korlátoz? Milyen lehetőségeink vannak, hogy beleszólhassunk a sorsunk és a körülöttünk lévő világ alakításába?
Elérhető

A programra egy osztály vagy egy közösség diákjait várjuk

A program fő pedagógiai célja

  • Emberi / társadalmi kérdéseket felvető

Műfaj

  • Komplex színházi nevelési program (TIE)

Kapcsolattartó(k)

  • Mészáros Beáta

Térítés

Kedvencekhez adom Jelentkezem a programra Program értékelése
A foglaláshoz be kell lépni

Mi történik a programon?

Ezen foglalkozásunk irodalmi alapja Lois Lowry Az emlékek őre című ifjúsági regénye. A játék abban szeretné segíteni a játszót, hogy biztonságos környezetben ütköztethesse értékeit a felnőtt világ értékeivel, és tegye próbára erejét a változás elérése érdekében. Valamint abban is, hogy elgondolkodhasson arról, kellenek-e korlátok, és minden korlát értelmetlen-e?

A regény a feltételezett jövőben játszódik, ahol is egy tökéletesnek tűnő világ tárul elénk. A főhős, a tizenkét éves Jonas, olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek és a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti. A döntéshozók egyike az emlékek őre, a közösségben neki vannak egyedül emlékei a múltról, érzelmekről, színekről, a zenéről és egyáltalán mindenről, ami az emberek életét a biztonságos és nyugodt medréből kibillenthetné és esélyt adhatna bármiféle devianciára vagy egyéni megnyilvánulásra. Mivel ebben a világban minden tizenkettedik életévét betöltött gyermek számára a döntéshozók meghatározzák a felnőtt életében végzett munkáját, Jonast kiválasztják egy igen fontos feladatra. Ő lesz a következő emlékek őre és megkezdődik a jelenlegi őr által vezetett képzése. A történet előrehaladtával kiderül, hogy ennek a mesterségesen előidézett „problémanélküliségnek” igen nagy ára van. Jonas minél több emlékhez jut hozzá, annál inkább lepleződnek le számára világának kegyetlenségei, elembertelenedettsége. Végül eljön a pillanat, amikor döntenie kell, mit kezd a tudással és a lehetőséggel, amit kapott.


A program részletei

Résztvevői kör

  • A programra egy osztály vagy egy közösség diákjait várjuk

Résztvevők aktivitása

  • A történet alakulását vagy a karakterek cselekedeteit befolyásolhatják
  • A központi problémáról gondolkodhatnak

Alkalmak

  • 180 perc - Komplex színházi nevelési program (TIE), Komplex színházi nevelési program (TIE)

A program pedagógiai jellemzői

A program fő pedagógiai célja

  • Emberi / társadalmi kérdéseket felvető

Hogyan értékeled a programot? Oszd meg a tapasztalataidat!

A program értékléséhez és a hozzászólások megtekintéséhez be kell lépni.