AppArt Egyesület - logó

Elérhetőségek

AppArt Egyesület
http://appart.hu/
1077 Budapest,
Wesselényi utca 73.


Kövess minket!

AppArt

AppArt Association

Az AppArt tagjaiként szeretnénk nyitottabbá tenni az emberek gondolkodását, hogy elfogadóbbá váljanak a társadalom sokfélesége iránt, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket. A végletekig hiszünk abban, hogy a másság, a különbözőség egy olyan erőforrás, amely sokkal eredményesebbé, boldogabbá és gazdagabbá tehet baráti közösségeket, multinacionális cégeket és országokat egyaránt.

Mert mi magunk is egy sokszínű társaság vagyunk. Egyesületünk hivatalosan 2015. szeptember 25-én alakult, de a 12 éve létező MáSzínház (www.mas-zinhaz.hu) értelmi sérültséggel élő fiatal felnőttekből, színházi szakemberekből és önkéntes segítőkből álló közössége a magja. Tagjaink között általános- és középiskolai pedagógus, színész, drámatanár, táncos, filmkészítő, pszichológus, társadalomkutató és építész is van. Van, aki 19, van, aki 56 éves, van, aki heteroszexuális, van, aki meleg, egyesek hisznek Istenben, egyesek nem, néhányan jobban érzik magukat a frontális oktatásban, mások mindent nem formális keretek között szeretnek megtanulni és megtanítani.

Van, aki fontosabbnak érzi a másságát, van, aki kevésbé. De nem is az egyformaságban hiszünk, hanem az egyenlőségben, illetve önmagunk és mások tiszteletében. Szeretnénk, ha ebbe az irányba tudnánk formálni az emberek gondolkodását.

Ennek érdekében alkalmazott művészeti projekteket valósítunk meg, amelyekben nagy hangsúlyt fektetünk a lehető legnagyobb fokú részvételi lehetőség biztosítására.

Eddigi eredményeink szervezeti működésünk kezdete óta:

Az egyesület 12 tagja mellett a társulat jelenleg 62 tagot számlál.

2016-ban 4 különböző típusú színházi foglalkozásból 156 alkalmat tartottunk heti összesen 41 állandó értelmi fogyatékossággal élő résztvevővel, 2017-ben már 7 különböző foglalkozást hirdettünk meg, amelyekből 206 alkalmat tartottunk, heti 68 fogyatékkal élő és 15 ép értelmű résztvevővel, utóbbiak integratív csoportfoglalkozásokon.

Heti foglalkozásaink mellett rendszeresen tartunk egyalkalmas, illetve rövid foglalkozás-sorozatokat érzékenyítő céllal diákoknak és felnőtteknek egyaránt LMBTQ, hajléktalanság, női egyenjogúság, a magyarországi cigányság, illetve zsidóság helyzetéről gondolkodva közösen a résztvevőkkel. Programjainkkal gyakran megjelenünk emberi jogi napokon, fesztiválokon.

Eddig 8 színházi előadást valósítottunk meg, melyből hatot rendszeresen játszottunk: a Világablakot 8 alkalommal összesen kb. 500 fő, a Napok táncát 6 alkalommal összesen kb. 400 ember előtt játszottuk. 2015-ös Az ügyelő című integrációs kamaraelőadásunkat 13 alkalommal játszottuk, összesen 525 néző látta. Showtime című monodrámánkat a Hátsó Kapuban mutattuk be 2016. május 13-án, azt követően további 6 alkalommal játszottuk, összesen kb. 300 néző előtt.

Jelenleg (2018. február) két előadásunk van repertoáron. A 2017 áprilisában bemutatott KépMás című inkluzív színházi előadásunkat eddig 19 alkalommal játszottuk 1050 néző előtt. A résztvevő középiskolai osztályok számára feldolgozó foglalkozást tartunk. Carlo című komplex színházi nevelési előadásunkat 2017 decemberében mutattuk be, és eddig két osztály vett részt rajta.

Eddig 12 középiskolás diák töltötte nálunk az 50 órás közösségi szolgálatát.

2017-ben negyedszerre szerveztük meg az ELEGY Tábort, ahol a MáSzínház tagjaival alkotnak együtt középiskolás diákok. Eddig összesen több mint 400-an táboroztak velünk.

A sérült emberek társadalmi szerepvállalásának jegyében több megmozdulásban vettünk részt (pl. Vivicittá – Suhanj!; Az önálló életvitel napja.)

Az ügyelő című integrációs színházi előadásunk 2015-2017 között meghívást kapott a PoSZT OFF programjába, az Intercultural Education at the Crossroads Conference-re, az RS9 OFF Fesztiválra és ELTE Pedagógiai Karára is.

KépMás című előadásunkra a Swimathon kampány keretében, közösségi finanszírozás útján összesen 3.171.564 Ft-ot gyűjtöttünk, amelynek köszönhetően a 2017-18-as évadban 20 alkalommal játszhatjuk az előadást, alkalmanként egy középiskolás osztálynak ingyenes részvételt és feldolgozó foglalkozást biztosítva.

Két integratív előadásunkban összesen 7 fogyatékkal élő színész játszott és kapott az ép értelmű színészekkel azonos mértékű fizetést munkájáért.

A 2017-18-as évadban indítottuk el KözösÉg és az ELEGY UV csoportokat. Az egyikben középiskolás és egyetemista fiatalok, a másikban az alsó tagozatos korosztályhoz tartozó fogyatékossággal élő és ép értelmű gyerekek találkozhatnak a színjáték útján.

Tagjai vagyunk az EJHA (Emberi Jogi Nevelők Hálózata) közösségnek.

Jó, de mit jelent az AppArt név?

Az angol applied arts kifejezés összevont változata, aminek az alkalmazott művészetek a magyar megfelelője. Kapcsolatban áll egy másik angol kifejezéssel is, az apart-al, ami különállást, függetlenséget, ugyanakkor egy állítás melletti plusz információt, vagy épp különlegességet is jelezhet. Szeretjük, ha valami nem csak egy dolgot jelent, hiszünk mindannyiunknak megvan a saját nézőpontja. És ami innen gömbölyű, az onnan lehet homorú.

Szervezet vezetője:
Márton Gábor Csaba

Működésünk számokban

Szervezet alapításának éve: 2015
Első színházi nevelési program éve: 2015
Eddigi különböző programjaink száma: 14 db
Színházi neveléssel foglalkozók száma: 4 fő
Nevelési program alkalmak száma (előző évad): 196 alkalom
Résztvevők színházi nevelési programjainkon (előző évad): 902 fő
Elért iskolák száma (előző évad): 9 db

Ezzel is foglalkozunk

 • színházi előadások gyerekeknek vagy fiataloknak
 • színjátszó csoport
 • csecsemőszínház
 • drámaóra
 • színházpedagógiai projekt gyerekeknek vagy fiataloknak
 • szociális színház
 • drámatréning, színházi tréning
 • tábor
 • fesztivál
 • konferencia
 • szociális cirkusz
 • érzékenyítő célú foglalkozások

Programjaink

Utaztatható
apakfiai_event_cover_0413
Elérhető
MáSzínházas inkluzív színházi előadásainkban ép értelmű és enyhe- illetve középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő színészek egyenrangú partnerként játszanak közösen. Az előadások témái különbözőek, hasonlóságuk abban rejlik, hogy magukban hordozzák a társulat...
9. évfolyam-Felnőtt
Utaztatható
AppArt: Ejha
Elérhető
Ejha! Ellának kistesója fog születni! Pici lesz, sokkal kisebb, mint Ella. És mosolygós. És vicces. Meg babaillatú. Persze, lehet vele majd játszani is. És Ella lesz az okos nővére, aki...
Óvoda
Utaztatható
AppArt: Profil
Elérhető
Facebook profilt tizenhárom éves kortól lehet készíteni. Andris tizenharmadik születésnapjára megkapja első okostelefonját, és azonnal létrehozza a saját profilját. Még aznap megismerkedik egy idegen fiúval, Krisszel. Krisz az életre kelt...
6-8. évfolyam
"Te szeretnél családot? Ditti igen. Szabina nem. Dittiről azt mondják, hogy fura. Szabina azt mondja, hogy különleges szeretne lenni. Szerinted furának jobb lenni vagy átlagosnak?" Hogyan él meg egy hasonló élethelyzetet...
10-13. évfolyam
Utaztatható
AppArt: Carlo
Elérhető
A 15 éves roma fiú, Carlo, a Párizs nevű gettóban él. Anyja meghalt, apja börtönben, nagybátyja pedig a telep maffiafőnöke. Carlo szeretne több lenni, mint amire a környezete predesztinálja. Mit tudok...
6-10. évfolyam
Bakonyvári L. Ágnes
Színházi nevelési szakember
Márton Gábor Csaba
Színházi nevelési szakember