Élőkép Színház

Elérhetőségek

Élőkép Művészeti Közhasznú Egyesület
http://www.livingpicture.org/
1063 Budapest,
Szív utca 3-5.


Kövess minket!

Élőkép Színház

Living Picture Art Nonprofit Association

Az Élőkép Színház jelenleg három előadásához kínál feldolgozó foglalkozást: Élő felszín, Angster re-generációk, Fénygolyók.

Szervezet vezetője:
Bérczi Zsófia

Működésünk számokban

Szervezet alapításának éve: 2004
Első színházi nevelési program éve: 2016
Eddigi különböző programjaink száma: 3 db
Színházi neveléssel foglalkozók száma: 10 fő
Nevelési program alkalmak száma (előző évad): 32 alkalom
Résztvevők színházi nevelési programjainkon (előző évad): 842 fő
Elért iskolák száma (előző évad): 16 db

Ezzel is foglalkozunk

  • színházi előadások gyerekeknek vagy fiataloknak
  • színházpedagógiai projekt gyerekeknek vagy fiataloknak
  • önismereti színház
  • vizuális színház
  • részvételi színház

Az Élőkép 2004-ben alakult ugyanazzal a céllal, amit most 15 év múltán is követ: vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat, és élő képzőművészeti alkotásokat valósít meg. Formai és tartalmi szempontból újszerű látásmód kifejezésére törekszik, amely során kép és forma, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel, installációval. Az Élőkép alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező.

Egyik legnépszerűbb interaktív önismereti színházi projektünk a Tarot Labirintus[1] (2003), melyben a látogatók egyénileg bolyongva egy-egy archetípust magukra öltve életük alakítását segítő üzeneteket fogadhatnak a jelmezbe bújt Tarot Nagy Arkánumaitól. A hosszúéletű labirintus installációnak a Sziget Fesztivál felkérésre új bemutatója született: Ji Csing Labirintus[2] (2015), ahol közösségi rítusok és egyéni akciók egyaránt segítik a látogatót az útja elején feltett kérdésére kapott válasz megfejtésében.

Több Élőkép előadás archetípusos alakokkal operál: a különböző színű Tarot karakterek,  a Ji Csing ősi minőségei; vagy olyan absztrakt figurák, melyek az emberi test bambuszvégtagokkal történő kiegészítésével jönnek létre – ezek szerepelnek a Geranos[3] (2005) illetve a Darutánc[4] (2001, 2013)  c. előadásokban; vagy az elasztikus textilbe burkolt ember, aki – személyiségjegyeik eltakarásával – színes, elvont formákat kelt életre – őket morfomán-oknak nevezzük. 2003 óta létezik ez a számos projektben és előadásban megtestesült utópisztikus, absztrakt világ Morfománia[5] néven. Ennek egyik színpadi szerkezetű előadása a Lepkévé válás – Konspiráció[6] (2006, 2012), melynek egyik jelenete inspirálta az Élő felszín[7] (2013) c. előadásunkat: vízszinetesen kifeszített elasztikus textilre vetített képeket táncosok emelnek három dimenzióba és hoznak mozgásba. A morfománok az Élőkép egyik legújabb, buddhista szellemben létrehozott darabjában – a Tara teknőjé[8]-ben (2018) – ismét színpadra léptek.

Rádióvezérlésű világító objektekkel dolgoztunk az Áramkörök[9] (2008), a Hullámtér[10] (2014) és a Fénygolyók[11] (2015) c. előadásunkban, ez utóbbiban különböző méretű világító gömbökből készült installációk segítik átélni és érteni Az angyal válaszol c. könyvből megelevenedő transzcendens üzeneteket.

Az orientális világban szerzett élmények alapján született meg A szőnyeg[12] (2011) című, egy időben négy néző számára színpadra alkalmazott interaktív, intermediális, taktilis élményt is nyújtó előadásunk. Az egykor híres Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár alapításának 150. évfordulójára egy rendhagyó vizuális színházi elemekkel fűszerezett dokumentumszínházi bemutatóval készültünk: Angster re-generációk[13] címmel (2017).

Az Élőkép látásmódját fémjelző rövid színpadi koreográfiájának – Változás kapui[14] (2002) – alakváltoztató női karaktereivel gyakran tartunk improvizatív akciókat különböző hazai és külföldi fesztiválokon Pirosruhások[15]  címmel, s mely alakokkal az új bemutatónkban egész estés koreográfiát hoztunk létre Szalon[16] címmel (2018).

[1] http://youtu.be/5oJsaeWlxMI

[2] https://youtu.be/K0Lk1VFAZcQ

[3] http://youtu.be/1Tvt4a_uiXU

[4] https://youtu.be/oC3ibEGGOq4

[5] https://youtu.be/eGnfQABakKY

[6] https://youtu.be/WvGN3p_VUd0

[7] https://youtu.be/qU4PP0Ts2hU

[8] https://youtu.be/G0axRbQ0v4s

[9] https://youtu.be/W1c5DRqdfSg

[10] https://youtu.be/0E1MgOoSoJs

[11] https://youtu.be/fjZ0nBzBMi8

[12] https://youtu.be/xU0srzRwtj8

[13] https://youtu.be/9SkoGHBiQgM

[14] https://youtu.be/BZx8HxRkb10

[15] https://youtu.be/4vgQhh0432M

[16] https://youtu.be/D9P2NUizhGk

Szervezet vállalásai a színházi nevelési és színházpedagógiai szervezetek együttműködésében

A vállalások listáját csak belépett felhasználók láthatják.
Még nincsenek tagok.