Elérhetőségek

Gólem Színház Közhasznú Egyesület
http://www.golemszinhaz.hu/
2721 Pilis,
Újerdő út 5.


Kövess minket!

Gólem Színház

Golem Theater Public Association

A Gólem Színház 4 pillérből álló színházi nevelési pályázati programot valósít meg a 2017/2018-as évadban.

  • Vinnai András Lefitymálva című előadásához készült tantermi változat és toleranciafoglalkozás, melyet Budapest után most számos vidéki középiskolában is várnak.

 

  • 2016 áprilisában mutattuk be a Szakácskönyv a túlélésért című előadáshoz elkészült tantermi változatot, azóta 17 előadás, 35 drámafoglalkozás keretében összesen 998 diák és tanáraik látták, 8 budapesti és 5 vidéki középiskolában. A projekt keretében egy rendhagyó történelemórán vehetnek részt a diákok. A cél, hogy a diákok megértsék, a könyvekben megbúvó szavak és tények egyéni sorsokat takarnak. A történelem mögött emberek vannak. És ezek az emberek sokszor nem egy ország, egy nép, vagy egy hadsereg vezérei, hanem mindennapi hősök, akik munkahelyükön, otthonukban, vagy akár a konyhájukban írják a történelmet. Ezek a diákok lehetőséget kapnak, hogy megismerkedhessenek – és azonosulhassanak – egy hétköznapi hőssel, aki történetesen zsidó; és hogy közelebbi, mélyebb ismeretséget köthessen egy ma is élő, lélegző, izgalmas világgal; hogy megértse azt a csoportot, mellyel ugyanazon az országon, ugyanazon a történelmen, ugyanazon az érzelmeken osztozik.

 

  • A Gólem Színház évek óta működteti amatőrökből álló stúdióját, ennek munkája is folytatódik a 2017/2018-as évadban. A Gólem Stúdió olyan „civilek” számára jött létre, akik hobbiként a színjátszást jelölik meg önéletrajzukban, akik polgári foglalkozásuk mellett szeretnének többet megtudni a színházról, akik szívesen állnak a világot jelentő deszkákon. Mindemellett a Stúdió kemény munkával, nagyfokú tanulással is jár. A folyamatos színészi fejlődés, az egyéni előrehaladás érdekében komoly feladatokkal, igazi kihívásokkal néznek szembe a vállalkozó szellemű tagok. A társulat tagjai nemcsak a játék öröméért, a szereplés lehetőségéért választották a Gólem Stúdiót. Azért dolgoznak együtt, mert remek csapatot alkotnak, mert számíthatnak egymásra az élet minden területén, és mert hetente egyszer pár órára csak egymással, egymásért dolgozhatnak a próbateremben, kizárva életükből minden mást.

 

  • Zsinagógatúra és beszélgetés a rabbival óvodásoknak és kisiskolásoknak, illetve színházi előadások és beszélgetések a zsinagógai közösség felnőtt tagjainak a Gólem Színház és a Frankel Leó utcai zsinagóga közösségének együttműködésében. Hogyan alakulnak ki az előítéletek? Mikor és kik ültetik el őket a fejünkben? Lehetséges lenne, hogy mint minden mást, ezeket a dolgokat is gyermekkorunkban szívjuk magunkba és igazából tinédzserként vagy felnőttként már nagyon nehéz változtani azon, amit gondolunk? A Gólem Színház egyetért azokkal a tanulmányokkal, melyek ezt az állítást igazolják és úgy döntött, megpróbál a legfiatalabbakhoz is szólni és nem csak egy színdarabbal, hanem egy átfogó foglalkozás keretében, különleges helyszínen, kivételes emberek bevonásával. Így alakult ki a Zsinamóka program, amely magában foglalja a GóleMese avagy így ment a rabbi hohmecolni című előadásunk megtekintését, majd találkozást Verő Tamás rabbival, így a gyerekek nem csak egy színészt látnak, aki rabbit játszik, hanem a legautentikusabb embernek tehetik fel a kérdéseiket a darabbal vagy a zsidókkal-zsidósággal kapcsolatban. Mindezt  ráadásul a Frankel Leó utcai zsinagógában, annak dísztermében és imatermében tesszük, így a gyerekek testközelből láthatnak olyan tereket (és embereket), amiről vagy már hallottak ezt-azt, vagy majd a későbbiekben fognak. De ekkor már nem lehet őket meggyőzni semmiféle közhellyel vagy előítélettel, hiszen ők maguk ott voltak és látták, hallották, milyen egy zsidó, mit csinál egy rabbi és mi történik egy zsinagógában. Magyarország egyetlen zsidó színháza, Budapest legkedveltebb rabbija és Buda legkedvesebb közössége a garancia arra, hogy tartalmas szórakozás közben a gyerekek tanulnak, ismerkednek és ezáltal nyitottabbak is lesznek.

 

Szervezet vezetője:
Borgula András

Működésünk számokban

Szervezet alapításának éve: 2005
Első színházi nevelési program éve: 2010
Eddigi különböző programjaink száma: 4 db
Színházi neveléssel foglalkozók száma: 3 fő
Nevelési program alkalmak száma (előző évad): 50 alkalom
Résztvevők színházi nevelési programjainkon (előző évad): 1200 fő
Elért iskolák száma (előző évad): -

Ezzel is foglalkozunk

  • színházi előadások gyerekeknek vagy fiataloknak
  • színjátszó csoport
  • színházpedagógiai projekt gyerekeknek vagy fiataloknak
Kern Dóra
Elsődleges csoport admin
Kern Dóra
Színházi alkotó