Elérhetőségek

Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület
http://www.holdvilag.hu
1131 Budapest,
József Attila tér 4. (Angyalföldi József Attila Művelődési Központban)


Kövess minket!

Holdvilág Kamaraszínház

Moonshine Chamber Theatre

Kicsit messziről kell kezdeni…

A Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínházi tagozataként 1986-ban kaptunk útilaput a talpunkra, s alapítottuk meg a Hold Színházát. Sajátos formanyelv kidolgozásával „foglalatoskodtunk”. Akkori vezetőnk, Malgot István szobrászművész a képzőművészet felől közelített a színházhoz. A szó, a mozdulat, a fény, a tárgy viszonyrendszerében új minőség született… Rengeteget próbáltunk, s játszottunk, ha hívtak. Külföldre, belföldre egyaránt. Nem volt saját helyünk, ezért boldogok voltunk, mikor a ’90-es évek elején a Budapest Film „megpályáztatta” néhány moziját, s mi bérbe vehettük az egyiket! Lehetőségünk lett színházzá  alakítani a rákosszentmihályi Világ Mozit, s 1994-től már ott működtünk.

A Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesületet 1995-ben alapítottuk, 1998-tól pedig a Fővárosi Bíróságtól megkaptuk a közhasznú státuszt, melyet sikerült megőriznünk. 17 évadon át a helyet is… Közben 1997-ben Malgot István visszatért a szobraihoz.

2009-ben a XVI. kerületi Önkormányzat megvette a Budapest Filmtől az épületet, s velünk 2012. július 31-ig kötött szerződést, melyet nem hosszabbított meg. Új helyet kellett hát keresnünk, hogy addigi munkánk ne vesszen kárba. Jelenleg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ ad otthont színházunknak. Itt is bérlők vagyunk, de már nem vagyunk egyedül… Alkalmazkodnunk kell a Művelődési Központ programjához, ugyanakkor élvezzük annak korszerű felszereltségét. Itt értékelik munkánkat, közösen teszünk a közművelődési programok megvalósulásáért. Jelen vagyunk a XIII. kerület minden közös rendezvényén, a Lakóközösségi Napoktól kezdve a Dagály utcai Utcabálon és a Szent Mihály Napi Búcsún át a Pozsonyi Piknikig.

De visszatérve a kezdetekhez… Első pillanattól kezdve tagjai vagyunk az Alternatív Színházi Szövetségnek, mely a mai  Független Előadó-művészeti Szövetség elődje. Független színházként koncepciónk alapja a tudatos építkezés. Részben a korszerű gyermekszínház, részben az új formanyelvet kereső, ifjúságnak és felnőtteknek szóló előadások létrehozása a célunk.

Számunkra fontos a megmérettetés. Különböző fesztiválokon vettünk, s veszünk részt. Amíg volt, rendszeresen láthattak előadást tőlünk a Fringe Fesztiválon. A 2011/2012-es évadban  a Kaleidoszkóp VersFesztiválról egy Vizualitás Különdíjjal, s egy Kaleidoszkóp Díjjal,  2013-ban a celldömölki Soltis Lajos Színház által rendezett Országos Színházi Találkozóról a Legjobb Női Alakításért járó Figer Szabina Díjjal tértünk haza… Az RS9 Színház Off-Off Fesztiválján pedig a Sirály című előadásunkkal vettünk részt 2015-ben és 2016-ban.

Alapvető tevékenységünk a kezdetektől fogva – többek között – értékes gyermekdarabok létrehozása, műsoron tartása, mert fontosnak tartjuk, hogy színvonalas előadásokkal szoktassuk a jövő nemzedékét a színházhoz, a „színházba járáshoz”, hogy felkeltsük az igényt rá, hogy megkedveltessük magát a műfajt…

És reménykedünk benne, hogy a színházművészet, mely – jó esetben – integrálja a képzőművészetet, a zeneművészetet, a mozgásművészetet, kapu lehet a többi művészet felé is…

Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a művészet és az oktatás „kézen fogva jár”, ezért törekszünk a pedagógusokkal való kapcsolat megerősítésére. (Több tanár mesélte el gyerekekkel kapcsolatos pozitív élményét egy színházlátogatás után.)

S hogy mitől tud fontos lenni, mitől lehet érdekes a pillanat művészete, „a miénk”, mely egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a néző szeme előtt születik meg az előadás, még akkor is, ha pontosan kidolgozott minden pillanata? Mert választ adhat kérdésekre, mert „eligazít”, mert lelki és szellemi táplálékot ad, mert állásfoglalásra késztet, mert megoldásokat kínál… Hát hogyne lenne ez fontos, pont a legfogékonyabb korban!?  Mivel tudjuk, rajtunk is múlik, milyen lesz a jövő közönsége, óvjuk előadásaink színvonalát.  Elhatárolódunk a giccstől, nem vagyunk hajlandók „tucat-előadást” gyártani. Ha érezzük, hogy romlik egy-egy előadás  színvonala,  levesszük a műsorról. Sokat játszottunk, mikor még önálló épülettel rendelkeztünk. Ez évadonként 110 – 150 előadást   jelentett…  A trend akkor változott meg, amikor kénytelenek voltunk elköltözni önálló helyünkről. A sok-sok más program mellett 60 – 70 előadást tudunk tartani. (De még így sincs miért szégyenkezni. Az elmúlt 21 évben kb. 210 – 220 ezren láthattak tőlünk előadást, vagy vehettek részt programjainkon!)

Néhány éve 4 előadásra szóló közös bérletet hirdettünk a Cilinder Művészeti Iskolával. Szegény sorsú gyerekek, akik még életükben nem voltak színházban, jöttek nézni az előadásokat. Először az épülettel ismerkedtek, a funkciókkal, majd megnézték az előadást. Azt követően találkoztak az alkotókkal, úgy, hogy pl. a színészek még nem vették le a jelmezt… Azon túl, hogy érdekes volt nekik  a „civilség” (szöveg) és a szereplő (jelmez) összekapcsolódása, azt is nagyon szerették, hogy akkor, ott minden róluk szólt.

Feljöttek a színpadra is, közelről láthatták a díszletet, megmozdíthatták pl. a forgó színpadot… Módjuk volt átalakítani a történetet. Ők hogyan alakították volna a cselekményt, vagy változtattak volna rajta? Kivel azonosultak leginkább?…  Számunkra is tanulságosak voltak ezek a találkozások, fontos volt, hogy megismerhettünk sok-sok nézőpontot.

Nyitottak vagyunk hasonló programokra a továbbiakban is, mint ahogy arra is, hogy a magunk eszközeivel segítsünk leküzdeni más, fizikai hátrányokat… A korszerű, eleve akadálymentesített épület lehetőséget biztosít arra, hogy mozgássérülteket fogadjunk előadásainkon, ahogy ezt tesszük is, rendszeresen.

Nagy örömünkre – az Auchan Ifjúsági Alapítványának köszönhetően – 2016-ban bővült lehetőségünk más hátrányokkal  született nézőink fogadására is!  Megállapodást kötöttünk a SINOSZ-szal és a VGYKE-vel, s így 4 gyermekelőadásunk akadálymentesítését tudtuk megvalósítani hallás- és látássérültek részére. Az Ágacska, a Hamupipőke, a Mátyás király és a cinkotai kántor, valamint a Szélike királykisasszony előadásain vehettek részt az érintettek, a jelnyelvi tolmács és az audionarrátor segítségével pedig komplex élményhez juthattak. A felnőtt látássérültek számára a Minden rendű emberi dolgokhoz című előadás akadálymentesítettük.

Az igényeket is figyelembe véve a gyermekeknek szóló előadások aránya nő, stabilan 80 – 20 százalékos ez az arány… A gyerek valódi „szeizmográfként” viselkedik az előadásokon, így mi is pontosan lemérhetjük, milyen hatásfokkal működünk…  Partnerként tekintünk rájuk, akkor is, ha nekik, akkor is, ha velük játszunk…

Pár éve még a Morzsa Színpadunkon a 4 – 7 éves, ma már a Pogácsa az Arénában Színkörünkben  a 8 – 12 éves gyerekek, valamint a Pogácsa az Arénában Stúdióban a 13- 17 éves kamaszok  élhetik meg/ki kreativitásukat… 1999 óta  veszünk részt a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválon, s több Bronz és Ezüst Minősítés mellett, több alkalommal már Arany Minősítést érdemelt ki a Pogácsa az Arénában – csapat… Nyaranta rendszeresen tartunk zenés és kézműves foglalkozásokkal „tarkított” színjátszó tábort, a gyerekek nagy örömére…

 

Szervezet vezetője:
Koltai Judit

Működésünk számokban

Szervezet alapításának éve: 1995
Első színházi nevelési program éve: 1995
Eddigi különböző programjaink száma: 1 db
Színházi neveléssel foglalkozók száma: 1 fő
Nevelési program alkalmak száma (előző évad): 1 alkalom
Résztvevők színházi nevelési programjainkon (előző évad): 1 fő
Elért iskolák száma (előző évad): -

Ezzel is foglalkozunk

  • színházi előadások gyerekeknek vagy fiataloknak
  • színjátszó csoport
  • tábor
  • képzés
  • fesztivál
Koltai Judit
Elsődleges csoport admin
Koltai Judit
Színházi alkotó