Elérhetőségek

Függetlenül Egymással KhE
http://www.fugeprodukcio.hu/
1027 Budapest,
Jurányi u. 1-3


Kövess minket!

FÜGE Produkció

A FÜGE 2010-ben, az NFÜ Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretén belül TÁMOP-3.2.11/10 program felhívására nyújtott be pályázatot színháznevelési programra, mely támogatásban részesült. A FÜGE “Nevetve nevelve” beavatószínházi és színházpedagógiai program nevelési és oktatási intézményekben független produkciós társulatok és színházi alkotók közreműködésével című projektje a 2010/2011-es tanévben valósult meg.

Az Egyesület független produkciós színtársulatok, alkotóművészek, valamint oktatási intézmények összefogásával szervezte meg komplex beavatószínházi és színházpedagógiai programját Budapesten, Fehér illetve Zala megyében.
Színházi nevelési programunk magas művészi színvonalon, korosztályokra kidolgozott színházi előadásokból, a színházművészet különböző területeit lépésről lépésre bemutató rendhagyó tanórákból, valamint drámapedagógiai foglalkozásokból épült fel.

Az előadások célzottan az ifjúságnak szóló, könnyen utaztatható, osztályteremben megvalósítható előadások voltak, melyeket független színházi társulatok hoztak létre. A rendhagyó tanórákra a szakterület kiemelkedő művészeit hívtuk meg díszlettervezőtől, rendezőn át a jelmeztervezőig.

A program 8 színtársulat, 10 alkotóművész és 7 nevelési- és oktatási intézmény összefogásával valósult meg. A tanévben lezajlott program egy hetes színházi alkotó táborral zárult.

A színháznevelési programokban partnereink voltak: KOMA Társulat, HOPPart Társulat, Maladype Színház, TÁP Színház, Nézőművészeti Kft., Gergye Krisztián Társulata, Tünet Együttes, Közép-Európa Táncszínház

Tantermi Színházi Projekt:
2010-ben a FÜGE a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából pályázati felhívást tett közzé Tantermi Színházi Projekt címmel. A pályázat célja olyan színházi előadások létrejöttének motiválása és továbbjátszásának támogatása volt, amelyek a középiskolás réteget szólítják meg és mobilitásuknál fogva alkalmasak iskolai, tantermi vendégjátékokra. A beérkezett projekteket szakmai zsűri bírálta el: Gáspár Máté, Nánay István és Vekerdy Tamás. A legjobbnak vagy legizgalmasabbnak tartott előadások a kétnapos szemle keretein belül mérettettek meg szakértői, tanári valamint diák közönség előtt.

A 2010-es Pályázat és Szemle olyan hiánypótló és sikeres projektnek bizonyult, hogy a FÜGE Produkció, a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából 2012-ben ismét pályázati felhívást tett közzé olyan projektek létrejöttének és működtetésének a támogatására, amelyek tematikájuknál és formájuknál fogva egyaránt alkalmasak arra, hogy iskolai közegben szólítsák meg a középiskolás (15 – 18 éves) diákokat.

A pályázat 2012-ben már jobban leszűkítette a pályázók körét. Előnyt élveztek azok a független színházi területen működő alkotók, akik lehetőleg vidéken és hátrányos helyzetű közösségekbe hozzák létre projektjüket, mely kis költségvetésű, utaztatható programot jelent. A kiírásnál fontos volt, hogy a színházi előadások létrehozásakor külső szakembert illetve drámapedagógust is bevonjanak az alkotó folyamatba. A pályázatokat egy színházi és pedagógiai oldalról is megerősített szakmai kuratórium bírálta el: Zsótér Sándor (rendező, tanár), Kaposi László (drámapedagógus), V. Sárközi Angéla (tanár, Kaposvár) és Deme László (színikritikus)

2012. május 3., 4., 5-én került sor a háromnaposra bővült Tantermi Színházi Szemlére, amikor a 136 beérkezett pályázatból azt a 20 előadást láthatta a közönség, melyet a zsűri alkalmasnak tartott a megmérettetésre.

Szervezet vezetője:
Rozgonyi-Kulcsár Viktória

Működésünk számokban

Szervezet alapításának éve: 2006
Első színházi nevelési program éve: 2010
Eddigi különböző programjaink száma: 1 db
Színházi neveléssel foglalkozók száma: 1 fő
Nevelési program alkalmak száma (előző évad): 1 alkalom
Résztvevők színházi nevelési programjainkon (előző évad): 1027 fő
Elért iskolák száma (előző évad): -

Ezzel is foglalkozunk

  • színházi előadások gyerekeknek vagy fiataloknak
  • bábszínház gyerekeknek vagy fiataloknak
  • színházpedagógiai projekt gyerekeknek vagy fiataloknak
  • improvizációs színház
  • fesztivál
Perjési Éva
Csoport admin
Színházi menedzsment munkatárs