A 33 fejlesztési terület, és a hozzá kapcsolódó vállalások, feladatok és ajánlások

Gyorslink: a 33 fejlesztési terület, és a hozzájuk tartozó Vállalások, Feladatok és Ajánlások innen érhetőek el.

Feladat vállalásához kérjük, hogy írj egy kommentet jelen cikk alá, vagy írj a cziboly@insite-drama.eu címre.

 

Vállalások:

 • A fejlesztési területekhez meghatároztunk minimum vállalásokat és további számos szabadon választható vállalást.
 • A táblázatban a vastaggal szedett vállalások foglalják össze azokat a minimumokat, amelyeket minden csatlakozó szervezet vagy szakember számára követendőnek javaslunk. Ennek része a közösen elfogadott terminológia használata és a programok minősítésében való részvétel is. Elfogadásuk online kattintással történik majd a szinhazineveles.hu szervezeti profilján belül, és ez egységes módon megjelenik a csatlakozott szervezetek, szakemberek nyilvános oldalán is.
  • A programokat létrehozó szervezetek számára nyolc minimum vállalás követését javasoljuk, ezek különböző fejlesztési területekhez kapcsolódnak.
  • A befogadó helyek minimum vállalásai a 2.6. sorhoz kapcsolódva foglaltuk össze.
  • A szakírók, kutatók, egyéni szakértők vállalásait a 3.1. sorhoz kapcsolódva foglaltuk össze.
 • Minden további vállalás, valamint a Feladatokban való részvétel és az Ajánlások képviselete is opcionális: a csatlakozó szervezetek vagy szakemberek erőforrásaikhoz mérten maguk döntenek arról, mit és mennyit vállalnak a közös ügyekből.
 • A vállalások bizalmi alapon működnek, a szervezetek évente, önbevallásos alapon vizsgálják felül, hogy betartják-e ezeket a vállalásokat, külső ellenőrzés (vagy bármilyen számonkérés, következmény) nincs.

 

Feladatok:

 • A feladatok végrehajtásán csak az arra vállalkozó szervezetek, szakemberek dolgoznak.
 • Minden szervezet, szakember önkéntes felajánlással dönt arról, mely feladato(ka)t látja el a közös célok megvalósítása érdekében.
 • A feladatoknál tett felajánlásokat egy nyilvános online táblázatban vezetjük, amelynek szövege pontosan egyezik az alábbi táblázattal, azonban kiegészül egy oszloppal: a Feladatok mellett a szervezetektől és szakemberektől érkezett felajánlásokat is feltünteti. Az online táblázatot minden esetben frissítjük, ha új vállalás érkezik: ahhoz a feladathoz, amit egy szervezet, szakember elvállal, bekerül a neve. A táblázat innen érhető el. Feladat vállalásához kérjük, hogy írj egy kommentet jelen cikk alá, vagy írj a cziboly@insite-drama.eu címre. Mindaddig, amíg egy feladatot senki sem vállal el, az online táblázatban feladat felelősénél „???” szerepel. Ha az adott feladatot nem vállalja el senki, a feladat nem fog megvalósulni. Az online táblázat mindig a naprakész állapotot mutatja.

 

Ajánlások:

 • Az ajánlásokat a színházi nevelési / színházpedagógiai szakmával kapcsolatban állóknak fogalmazzuk meg, pl. az NKA, a képző intézmények vagy a KLIK felé.
 • Ezeket a végső kiadvánnyal együtt eljuttatjuk az érintetteknek.
 • A csatlakozott szervezetek kommunikációjukban ezeket az ajánlásokat következetesen képviselik, ezekhez tartják magunkat.
 • Az ajánlások közül nem mindegyik megvalósulását látjuk reálisnak három éven belül, de hosszú távú célkitűzésként mégis szerepeltetjük a táblázatban. (Tudjuk, hogy ezek többször akár irreálisnak is hatnak, de ezzel együtt fontosnak tartjuk megfogalmazni pl. azt az igényt, hogy a felsőoktatási képzések elnevezését ne akkreditációs kérdések, hanem a terminológia következetes használata határozza meg.)
 • Mivel nem vagyunk pl. a jogalkotás vagy a felsőoktatás szakértői, így lehetséges, hogy az ajánlásokban maradtak hibák annak ellenére is, hogy a táblázatot közel százan véleményezték (pl. rögtön az első sort illetően: nem vagyunk abban teljesen biztosak, hogy a jelenlegi törvényhozási gyakorlatban pontosan kinek is kell címeznünk az Előadóművészeti törvény kiegészítésével kapcsolatos ajánlásainkat; itt jobb híján a területért illetékes minisztériumot jelöltük meg).

Szakmai hozzászólások

A szakmai hozzászólások megtekintéséhez és új hozzászólás írásához be kell lépni.